Nagyvilág

Az EU előtt a romániai magyarság jogainak csorbítása

Az új román kormány kisebbségellenes lépései Brüsszelben is hullámokat keltettek.

A két hete hivatalba lépett, szociáldemokrata-liberális román kormány tevékenysége “nem tűnik kisebbségbarátnak, sőt csorbítja a magyar-román etnikumközi viszonyban elért vívmányokat” – hangsúlyozta közleményében Tabajdi Csaba. Az MSZP EP-delegációvezetője szerint az európai intézményeknek már most figyelmeztetniük kell a román kormányt arra, hogy a szerzett kisebbségi jogok elvétele ellentétes az európai demokratikus gyakorlattal.

Tabajdi elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) hosszas küzdelem után engedélyezett magyar karának létrehozása meghiúsuljon.A politikus Martin Schulzhoz, az Európai Parlament (EP) elnökéhez és Hannes Swobodához, az EP szocialista frakcióvezetőjéhez fordul a romániai magyarság jogainak védelmében.

Megjegyezve, hogy az előző, jobboldali román kormány is csak azt követően támogatta a magyar kar létrejöttét a MOGYE-n, hogy az RMDSZ a kormányból való kilépéssel fenyegetett, leszögezte: nagy hiba lenne most az új román kormánynak visszalépnie.

“Az RMDSZ az Európai Néppárt tagja, a magyar nemzeti közösség legszervezettebb parlamenti képviselettel rendelkező ereje. Az RMDSZ-el való együttműködés megkerülhetetlen a magyar közösség és a román többség együttélése, jó viszonya szempontjából” – figyelmeztetett az MSZP-s EP-képviselő.

Az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán este, az úgynevezett egyperces felszólalások között Gál Kinga fideszes EP-képviselő felháborítónak nevezte, hogy az új román kormány azonnal elvonja a másfél milliós magyar kisebbség évek óta szorgalmazott és végre biztosított jogát a törvényesen megalakított önálló magyar karhoz a marosvásárhelyi orvosi egyetemen. Elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a kormány programjában a rendszerváltás óta először egyetlen szót sem ejtenek a nemzeti kisebbségekről, valamint hogy a kormány liberális párti vezetője a kisebbségi jogokat túlzott előjogoknak nyilvánítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik