Nagyvilág

Magyarellenes adás miatt büntettek Romániában

Majdnem hétszázezer forint értékű pénzbüntetést kapott egy román hírtelevízió egy "Székelyföld elmagyarosításáról" szóló műsor miatt.

A román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) ítélete szerint a Romania TV egyoldalúan tájékoztatott a február elején sugárzott műsorban, ahol a műsorvezető nem határolódott el egy nacionalista román politikus uszító nyilatkozatától. A Corneliu Vadim Tudor nevű politikus egyebek mellett kijelentette, hogy “a magyarokat Szibériába kellene vinni”.

A műsorban olyan, bizonyítékok nélküli vádak hangzottak el, miszerint a Hargita megyei önkormányzat “diszkriminálja és szabotálja” a román polgármesterek által vezetett településeket, valamint csak román iskolákat zártak be a hatóságok két megyében és egyetlen magyart sem.

Az adás ellen a romániai Active Watch Médiafigyelő Ügynökség tett feljelentést. A szervezet szerint a műsor készítői többször megsértették azt a szabályt, miszerint a műsorvezetőnek kötelessége felszólítani a meghívottakat, támasszák alá bizonyítékokkal az általuk megfogalmazott vádakat.

A CNA megállapította, hogy helytállóak a civil szervezet észrevételei, és megbírságolta a hírtelevíziót, amelynek tízezer lejt (677 ezer forint) kell büntetésként fizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik