Nagyvilág

Vádemelés a svéd bevándorlók réme ellen

A norvég tömeggyilkos „elvtársa” több mint egy évig tartotta rettegésben Malmö városát. Áldozatai egy kivétellel mind színes bőrű bevándorlók voltak.

A 39 éves Peter Mangs ellen három rendbeli emberölés, valamint 12 rendbeli emberölési kísérlet miatt emeltek vádat. A 2010 novemberében letartóztatott férfi tagadja az ellene felhozott vádakat. A svéd hatóságok szerint Mangs két bevándorlót ölt meg még 2003-ban, valamint egy 2009-ben egy svéd nőt, aki egy bevándorlóval együtt ült egy autóban.

A malmöi bevándorló közösséget egy évig rettegésben tartó merényletsorozat során az elkövető az éj leple alatt buszra várakozó és autóikban ülő embereket támadott meg, valamint lakóházakra, egy mecsetre és egy gyorsétteremre is lövéseket adott le.

A malmői rendőrség 2010 őszén kezdte el gyanítani, hogy egy sorozatgyilkos működik a városban, és külön csoportot hoztak létre a városban egy év alatt történt 15 megoldatlan lövöldözés kivizsgálására. A két 2003-as gyilkossággal már csak letartóztatása után hozták kapcsolatba.

Malmö Svédország harmadik legnépesebb városa, a skandináv ország egyik etnikailag legsokszínűbb települése. A város háromszázezres lakosságának negyven százaléka első- vagy második generációs bevándorló.

A vélhetően rasszista indíttatású támadássorozatot Anders Behring Breivik szélsőjobboldali norvég tömeggyilkos korábban méltatta, szerinte az az általa tavaly júliusban elkövetett, összesen 77 emberéletet követelő terrorcselekményt megelőzően “a legbátrabb tett volt”, az elkövetőt pedig “elvtársának” nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik