Nagyvilág

Egy lövéssel ölt meg egy jávorszarvast, és egy síelőt

A 32 éves svéd vadászt felmentették a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól a helyi médiában nagy figyelemmel követett perben.

A 32 éves nő még 2010 decemberében ölte meg véletlenül a 71 éves síelőt, amikor élete első jávorszarvasát leterítette. Az akkor már hat éve vadászengedéllyel rendelkező nő Ljungby város közelében elterülő erdőben vette célba a borjút. Az állat leterítésekor a lövedék átment a jávorszarvason, majd mellkason találta a borjútól hatvan méternyire síelő férfit, aki azonnal életét vesztette.

A vadász ellen emberölés miatt emeltek vádat, de egy svéd bíróság 2011 decemberében felmentette a nőt az ellene emelt vádak alól. A svéd hatóságok pár nap múlva már jelezték, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, de már csak gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják. Egy svéd bíróság azonban mostani döntésével újra felmentette a vadászt.

A svéd média nagy figyelemmel követte a pert, mivel az ügy elvi fontosságú az országban élő százezernyi jávorszarvas vadász jogi felelőssége szempontjából.

A svéd sajtónak nyilatkozó szakértők elmondták: még soha nem hallottak olyan esetről, hogy a vadon áthaladt lövedék valakit megölt volna. Ugyanakkor olyan már többször is előfordult, hogy egy állatban gellert kapott golyó a vadászkutyát is megölte – írta a thelocal.se.

A svéd vadászszövetség kommunikációs igazgatója elmondta: nagyon ritkán fordul elő, hogy vadászat alatt olyanok sérülnek meg, akik nem vesznek abban részt. Halálesetet csak egyet tudott említeni, egy 2002-es balesetet, amikor egy 80 éves vadász rénszarvasnak nézett egy bogyókat gyűjtő litvánt. A vadászt akkor emberölés miatt elítélték, de idős korára tekintettel nem kellett börtönbe vonulnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik