Nagyvilág

Nyílt utcán lőttek rá az atomfőnökre

A háza előtt lőtték lábon egy olasz atomipari vállalat vezetőjét Genovában. Anarchista gerillákat gyanítanak a merénylet mögött.

Az 59 éves Roberto Adinolfira három lövést adott le kettő, bukósisakot viselő férfi egy motorkerékpárról. Az Ansaldo Nucleare olasz atomipari nagyvállalat ügyvezető igazgatóját lábon találták. A merénylet után a férfit kórházba szállították és megoperálták. Állapota nem ad okot aggodalomra – jelentette az olasz média. A támadásért senki sem vállalta a felelőséget.

A rendőrség arra gyanakszik, hogy Adinolfi anarchista merénylők célkeresztjébe került. A támadás módja erősen emlékeztet a 70-es és 80-as évek baloldali olasz terroristáinak, a Vörös Brigádok tagjainak módszereire, akik gyakran áldozataik lábába lőttek. Ez a szervezet számos gyilkosságot és emberrablást követett el azzal a céllal, hogy megrendítse az ország stabilitását.

Több politikus elítélte a merényletet. “Ez az országban növekvő erőszak nyugtalanító jele” – mondta Pierluigi Bersani, a Demokratikus Párt (PD), az olasz parlament második legerősebb tömörülésének elnöke.

Az olasz hatóságok februárban arra figyelmeztettek, hogy politikai gyilkosságokra készülnek olasz anarchista csoportok a tavaly őszi, zavargásokká fajult tüntetések, és a karácson után szétküldött levélbombák után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik