Nagyvilág

Adókkal fojtogat, és nagy autókat vásárol a kormány

Tízmillió eurós autóvásárlási terve miatt van bajban az egyre népszerűtlenebbé váló szakértői kormány Olaszországban.

Politikai támadások középpontjába került Mario Monti olasz miniszterelnök kormánya, miután a L’Espresso magazin kiderítette, hogy a kabinet 400 új kocsit tervez vásárolni, összesen mintegy tízmillió euró értékben. Ez a hír nem sokkal azután jelent meg, hogy a kormány az állami gépjárműflotta költségeinek leszorítására irányuló kampányt ígért.

Az üggyel kapcsolatban az Értékek Olaszországa párt a parlamentben követelt magyarázatot a kormánytól. “Monti új adókkal fojtogatja az embereket, a kormány meg nagy autókat vásárol” – közölte a balközép párt.

A római La Repubblica napilapban csütörtökön közölt felmérés szerint a kormányfő támogatottsága márciusban négy százalékkal csökkent, s már csak 51 százalék. A 68 éves politikus novemberi megválasztásakor még 62 százalékos népszerűségnek örvendett.

Ennél is jelentősebb mértékben, egy hónap alatt öt százalékkal csökkent, így 45 százalékra esett vissza a római szakértői kormánnyal való elégedettség mértéke. A kabinet egyik legnépszerűtlenebb tagjává Elsa Fornero munkaügyi miniszter vált, aki sokat vitatott munkaerő-piaci reformtervével – többek között a felmondási korlátozás enyhítésével – vívta ki a lakosság ellenszenvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik