Nagyvilág

Tortába “öntik” a királynőt

Ünnepi bélyegsor, hivatalos festmény és fotóportré után egy kisebb szoba méreteit öltő torta is megörökíti majd II. Erzsébet királynőt trónra lépésének idei gyémántjubileuma alkalmából.

A 86 esztendős brit uralkodó 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság élén. A jeles évfordulót egész éven át tartó rendezvénysorozatokkal ünnepli az ország.

London egyik leghíresebb mestercukrásza, a német születésű Gerhard Jenne is az alkalomhoz méltó vállalkozásra szánta el magát: csapatával egy 3,2 méterszer 2,7 méter kiterjedésű süteményóriást készít. A gigantikus tortát 3120 kis szelet alkotja majd – annyi, ahány hét a királynő trónra lépése és az idei 60. évforduló napja között eltelt.

A süteménymozaik színezését Jenne és stábja igyekszik úgy kikeverni, hogy a torta az uralkodó minél élethűbb portréját ábrázolja.

A gyémántjubileumi tortához a tervek szerint ezer tojást, 50 kilogramm vajat, másfél mázsa cukrot és 36 kiló marcipánt használnak fel.

Az alkotást a június első hétvégéjén esedékes nagyszabású londoni jubileumi fesztiválon állítják ki – utána szeletenként egy fontért kiárusítják, a bevételt pedig jótékonysági célokra fordítják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik