Nagyvilág

Áll a bál a moszkvai utcákon

Összecsaptak vasárnap Moszkva belvárosában a Vlagyimir Putyin újbóli elnökké választása és a választás alatt elkövetett állítólagos csalások ellen tüntetők és a rendőrök.

Hírügynökségi jelentések szerint mintegy húszezer ember gyűlt össze a Moszkva folyó déli, a Kremllel szembeni partján. A megmozdulás résztvevői csak nehezen, sokszoros rendőri ellenőrzés után jutottak el a demonstráció helyszínére, a Bolotnaja térre, ahonnan már nem engedték őket tovább, a Kreml felé.

Az összecsapás a felsorakozott rendőrök, s a Nagy Kő hídon át Moszkva szívébe vonulni akaró tüntetők között robbant ki. A rendőrök gumibottal ütötték az ellenszegülőket, s többet őrizetbe vettek, köztük a megmozdulás fő szervezőit. A moszkvai rendőrség közlése szerint több mint 250 embert vettek őrizetbe. Zömüket a tüntetés helyszínén, néhány “rendőröket provokáló” nacionalistát pedig egy metróállomáson.

A megmozdulás alatt egy férfi életét vesztette, mert hogy jobban tudjon fényképezni, felmászott egy épület külső tűzlétráján, amely az ötödik és hatodik szint között leszakadt alatta. Az illetőnél nem találtak sajtóigazolványt, feltételezhetően amatőr fotós volt.

A tiltakozók a rendőrökkel vívott összecsapás, társaik letartóztatása után sem oszlottak szét teljesen. Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint mintegy ötezren a Bolotnaja téren maradtak, s közülük többen provokálják a rendőröket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik