Nagyvilág

Újabb magyar rabszolgatartót ítéltek el Kanadában

A hamiltoni magyar embercsempész banda újabb tagját, az áldozatok felhajtóját ítélték el kedden a kanadai városban.

A 38 éves Sz. Jánosnak két évet kell börtönben töltenie, miután bűnösnek vallotta magát bűnszövetkezetben elkövetett emberkereskedelem vádjában – jelentette a Hamilton Spectator című kanadai lap. A még február 22-én letartóztatott felhajtónak az volt a feladata, hogy a jó kereseti lehetőségekkel toborozzon Magyarországon embereket, akiket azután gyakorlatilag rabszolgaként dolgoztattak Kanadában.

A hamiltoni magyar emberkereskedő banda ügyében ez már a kilencedik ítélet, ez a szám éppen a fele a Kanadában hasonló bűncselekményekért hozott ítéleteknek. A 19 embert Kanadába csábító, majd ott ingyen dolgoztató Dömötör-banda – amelyet a kanadai lap “roma nagycsaládként” írt le – nyolc tagja bűnösnek vallotta magát embercsempészésben, további négyen pedig egyéb bűncselekményeket ismertek el. A banda fejét, a 49 éves Dömötör Ferencet 9 évi szabadságvesztésre ítélték.

A kanadai rendőrség 2009 decemberében indított nyomozást az Ontario tartománybeli Hamiltonban működő embercsempészek ügyében, OPAPA-projekt fedőnéven. A hatóságok a 2010-ben megtörtént vádemeléskor “modernkori rabszolgatartásként” jellemezték az ügyet. Az áldozatait a saját stukkóvállalkozásában dolgoztató Dömötör-klán annak köszönhetően bukott le, hogy az egyik kényszermunkás beszélni tudott a család egyik üzleti partnerével, aki feljelentést tett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik