Nagyvilág

Kalózok az osztrák parlamentben

Egy felmérés szerint bejutna az osztrák parlamentbe a helyi kalózpárt, ha most lennének a választások

Az Österreich újság megbízására készült közvélemény-kutatás szerint az osztrákok hat százaléka szavazna a “kalózokra”, ha most vasárnap lennének a választások. A parlamentbe jutáshoz a szavazatok legkevesebb négy százalékára van szükség.

Ausztriában két hete, az innsbrucki önkormányzati választásokon szerzett először politikai mandátumot magát kalózpártként meghatározó párt. A Tiroli Kalózpárt egy képviselőt küldhet a tartományi székhely városi tanácsába. Parlamenti választásokon eddig nem indult kalózpárt az országban. A következő nemzetgyűlési választás 2013-ban esedékes Ausztriában.

A legtöbb szavazót – szimpatizánsainak több mint a felét – a bizonytalan szavazók és a nem választók közül nyernék meg maguknak a kalózok. Szavazókat hódítanának el azonban a baloldali Zöldektől éppúgy, mint a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárttól (FPÖ).

A közvélemény-kutatásban a kormányban részt vevő szociáldemokraták (SPÖ) és az ellenzéki (FPÖ) végzett az első helyett, egyaránt 27 százalékkal. A konzervatív Osztrák Néppártra (ÖVP) 22, a Zöldekre 13 százalék szavazna. Az FPÖ-ből kivált Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) nem kerülne be a parlamentbe a felmérés szerint.

A Gallup intézet által készített felmérésbe első alkalommal vették fel az öt parlamenti párt mellett a Kalózpártot is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik