Nagyvilág

Európai kalózpárt van születőben

Egy Európai Kalózpárt létrehozásának lehetőségéről fognak tanácskozni a hét végén Prágában több mint 20 ország kalózpártjai.

Mint Thomas Gaul, a Német Kalózpárt nemzetközi koordinátora csütörtökön közölte, Brüsszelben PPI néven már regisztráltak egy nemzetközi kalózszövetséget. Ez a világszervezet tartja a közgyűlését Prágában, amelyre mindegyik tagszervezet legfeljebb hat küldött részvételét jelezte. A szavazásokon minden országnak csak egy szavazata van.

A Német Kalózpárt Európa legsikeresebb ilyen formációja. Mióta 2011 szeptemberében bekerült a berlini képviselőházba, tábora gyors ütemben gyarapodik. Egy csütörtöki hír szerint a párt taglétszáma elérte a 25 ezer főt. A vezetőség ezt úgy értékelte, mint újabb előrelépést a májusi schleswig-holsteini és észak-rajna-vesztfáliai tartományi választások előtt. 2011 végén a pártnak még csak 19 ezer tagja volt.

A német “kalózok” egy friss közvélemény-kutatás szerint országosan már megelőzték a zöldeket, és ezzel Németország harmadik legnépszerűbb pártjává váltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik