Nagyvilág

Magyarországra jön a kalózvezér

A svéd Pirate Party alapítója szerint az emberek mára megerősödtek, és a kormányzó hatóságoknak ehhez alkalmazkodniuk kell, feltételezve a jóhiszeműséget. Budapesten tart hamarosan előadást.

Rick Falkvinge (a felvett név jelentése: sólyomszárny) az első digitális kalóz volt, aki képviselőként bekerült az Európai Parlamentbe. A párt neve először a The Pirate Bay elleni 2006-os razzia kapcsán lett ismert. A három évvel később már 50 ezer taggal rendelkező politikai szervezet az EU-s választásokon a szavazatok 7 százalékát megszerezte.

A hatalmas meglepetés és nagy siker nyomán több országban szintén megalakultak a helyi kalózpártok, egyikük például a tavalyi német tartományi választásokon 9 százalékos eredménnyel robbant be a nagypolitikába.

Rick Falkvinge az internetes polgári jogok, a digitális tartalom szabad felhasználásának élharcosa, aki szerver- és webtárhely-szolgáltatás formájában segítő kezet nyújtott a WikiLeaksnek is.

A Foreign Policy magazin 2011-ben beválasztotta a világ TOP 100 meghatározó gondolkozói közé, olyan nevek mellé, mint Barack Obama, Bill és Hillary Clinton, Bill és Melinda Gates, Mark Zuckerberg, Nouriel Roubini vagy az Arab Tavasz néven elhíresült reform- és felkeléshullám meghatározó figurái. 

A kalózvezér az Enter!Digital digitálismarketing-konferencián tart előadást.

Hogy a mozgalom mennyire nem elszigetelt, Magyarországon a múlt héten indult el egy olyan magyar weboldal, mely számtalan más mintát követve arra tesz kísérletet, hogy az internetes kalózkodásról ne csak a jogtulajdonosok szemszögéből essék szó – írja az IT Cafe.hu.

A Kalóz Média nevet viselő oldal programszövege nem saját alkotás, a többrészes küldetésnyilatkozatot a Kalóz Kerék (Pirate Wheel) szövegei alapján fordították, melyeket Rick Falkvinge fogalmazott meg. „A világ megváltozott. A technológiai mérföldkövek mindig új eszközöket adnak az emberek kezébe, és alapjaiban változtatják meg a társadalmi erőviszonyokat. Ez történt a könyvnyomtatással, az ipari forradalommal, a zöld forradalommal, és most újra megtörténik. Napjainkban mindenki hallathatja a hangját, és senkit nem lehet többé elhallgattatni. Ez mindent megváltoztat.” A teljes szöveg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik