Nagyvilág

Elszakadt a cérna Nicolas Sarkozynél

A francia államfő gyalázatnak nevezte a vádat, mely szerint Moammer Kadhafi volt líbiai vezető 50 millió eurót szánt 2007-es elnökválasztási kampányára.

“Gyalázat. Hamisítvány” – mondta a Canal+ kereskedelmi televízióban a líbiai titkosszolgálatok egyik állítólagos 2006-os feljegyzéséről, amely a Mediapart oknyomozó portálonon jelent meg előző nap. “50 millió euró! Miért nem egyből száz? Egy olyan kampányra, amely 20-at ér”. Sarkozy szerint “szégyen”, hogy egyáltalán ilyen kérdésre kell válaszolnia.

Az arab nyelvű iratot Músza Kúsza korábbi líbiai külügyminiszter írta alá, s arról szól, hogy “elvi megállapodás” született 2006-ban Nicolas Sarkozy jelenlegi francia elnök választási kampányának 50 millió eurós támogatásáról.

Sarkozy egyik, még március 12-én tett nyilatkozatában nevetségesnek minősítette, hogy őt Kadhafi pénzelte volna a választások előtt.

Francois Fillon miniszterelnök szerint is egy olyan “hamis dokumentumról van szó, amelynek lehetetlen ellenőrizni a hitelességét”. A Le Monde című napilap korábbi főszerkesztője által alapított Médiapart internetes oldalt pedig a szocialista elnökjelölt “Francois Hollande gazdag barátai által finanszírozott butiknak” nevezte.

A feljegyzés címezettje, a líbiai afrikai befektetési alap elnöke, a jelenleg Franciaországban élő Basir Száleh közleményben fejezte ki “fenntartásait” a közzétett dokumentum hitelességével kapcsolatban, amelyet ő állítólag soha nem kapott meg. Azt is cáfolta, hogy részt vett azon a megbeszélésen, amelyen állítólag az elvi megállapodás megszületett. A feljegyzés szerint a találkozón francia részről Brice Hortefeux, az elnök bizalmasa és Ziad Takieddine üzletember, líbiai részről pedig Basir Száleh mellett Abdallah Szenuszi hírszerző főnök vett részt.

A szocialista tábor felszólította az ügyészséget, hogy azonnal indítson eljárást az ügy kivizsgálására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik