Nagyvilág

Sarkozy szerint a média “terrorizálja” őt

Az újraválasztásért küzdő francia elnök a közvélemény-kutatókkal sem elégedett, mert azok meg szerinte állandóan tévednek.

“Ez már valóságos terrorizmus, ami itt folyik. Amikor Francois Hollande (szocialista jelölt) és (a radikális baloldali) Jean-Luc Mélenchon összehangolja a programját, az rendben van. A baloldal és a szélsőbaloldal együtt, az tökéletes. De ha én meg merem szólítani (a szélsőjobboldali) Marine Le Pen szavazóit, az már nem stimmel. Ez a médiarendszer terrorja” – fogalmazott kedden a közszolgálati televízió kamerája előtt Sarkozy a Párizs melletti Longjumeau-ban.

A jobboldali jelölt a közvélemény-kutatókkal sem elégedett, mert azok meg szerinte állandóan tévednek.

“Minden értekezletem azzal indult, hogy a kampány állítólag nem érdekel senkit. Ezek a derék közvélemény-kutatók tehetséges emberek, ám olyan felméréseket csinálnak drága pénzen, amelyek tévednek. Aztán meg újabbakat gyártanak, és ez így megy a végtelenségig. Hát ez csodás! Erre a szakmára is nagy jövő vár” – magyarázta újságírók előtt az elnök.

Sarkozy arra utalt, hogy a közvélemény-kutatások rekordméretű távolmaradást jeleztek előre az elnökválasztás első fordulójára, amelyben végül a választásra jogosultak 80 százaléka vett részt, s ez az elmúlt harminc évben a második legmagasabb arány.

A francia elnök a közszolgálati média vezetőit is bírálta a felmérések miatt. “Csak azon csodálkozom, hogy a (felméréseket megrendelő) csatornák vezetői még a helyükön vannak. Az mondjuk jobban zavar, amikor az adófizetők pénzéből fizetnek ilyen tanulmányokat meg elemzőket, na ők valamivel kevesebbe kerülnek, hogy kommentálják azokat” – tette hozzá az államfő.

A France 2 közszolgálati televízió kommentárja szerint Sarkozy pontosan úgy viselkedik, ahogy Marine Le Pen szokott, aki rendszeresen a média “áldozatának” tekinti magát.

Sarkozy szerint ugyanakkor a szélsőjobboldali szavazókat nem szabad elítélni, hiszen Marine Le Pennek “joga volt magát jelöltetni, tehát az ő személye is összefér a köztársasággal”. Az államfő, szocialista riválisához hasonlóan, a két forduló között nyíltan kampányol annak a 6,4 millió szélsőjobboldali választónak a megnyeréséért, akiknek szavazata meghatározhatja az elnökválasztás végeredményét.

Keddi nagygyűlésén például Sarkozy a Nemzeti Fronthoz hasonlóan szembe állította egymással a segélyekből élőket a munkából élőkkel, megismételte, hogy meg kell erősíteni Franciaország határainak a védelmét, elítélte az elitet és a “kaviár baloldalt”. Az “európai preferencia” nevében viszont határozottan visszautasította a Nemzeti Front által hirdetett “nemzeti preferencia” elvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik