Nagyvilág

Aki füvezni akar, most menjen Amszterdamba

Májustól már csak a holland állampolgárokat engedik be a coffee shopokba, ahol engedélyezik a marihuánafogyasztást.

Elveszhet Amszterdam egyik legnagyobb turistacsalogató intézménye. A marihuánás termékek fogyasztására létrejött coffee shopokba ugyanis hamarosan már csak holland állampolgárokat engedhetnek be. Egy holland bíróság döntése után májustól három déli tartományban, majd év végétől országszerte csak helyi lakosok látogathatják a kábítószert árusító üzleteket, amelyekből összesen mintegy hétszáz van ma Hollandiában.

Bár a rendelkezést az amszterdami polgármester is ellenezte, és számtalan coffee shop-tulajdonos perrel is próbálkozott, a bírósági döntés megtiltja a külföldieknek, hogy belépjenek a marihuánát árusító coffee shopokba. A tulajdonosok szerint a jogszabály várhatóan 90 százalékkal veti vissza a forgalmat. A kereskedők azt is kifogásolják, hogy a fogyasztóknak regisztráltatniuk kell magukat.

A coffee shop-tulajdonosok azt tervezik, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, a lakóhely szerinti diszkrimináció tilalmára hivatkozva.

A konzervatív holland koalíciós kormány tavaly októberben kezdett változtatni a drogpolitikán. Először az erős cannabist sorolták át a kemény drogok közé, ezzel rákényszerítve a shopokat, hogy levegyék a polcról a legnépszerűbb fajtákat. Novemberben elsőként Maastricht városa döntött a turisták kitiltásáról. Ott főleg német és belga állampolgárok látogatták a boltokat.

Az országos tiltást azzal indokolták, hogy a vevők gyakran hazaviszik és illegálisan továbbadják a kábítószert, vagyis a cofee shopok a nemzetközi drogkereskedelem forrásaivá válnak. Hollandiában egyébként hivatalosan nem legális a marihuána, de a rendőrség nem foglalkozik az öt grammnál kevesebbet vásárló fogyasztókkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik