Nagyvilág

Marihuánaültetvénnyel küzd a válság ellen egy spanyol község

A katalán település egy marihuánaegyesületnek ad bérbe egy héthektáros termőföldet, hogy cannabist termesszenek tagjaiknak.

Rasquera község Európa egyik legnagyobb legális marihuánatermesztőjévé válhat, miután a település vezetője szerdán megszavazta, hogy évi 650 ezer euróért egy héthektáros földterületet ad bérbe egy barcelonai cannabisegyesületnek – közölte a Guardian című brit lap. Az egyesület ötezer tagja számára fog marihuánát termeszteni a területen.

Bernat Pellisa polgármester szerint a megállapodás 40 munkahelyet teremt majd a faluban, és lehetővé teszi a település számára, hogy két év alatt visszafizesse 1,3 millió eurós adósságát. Pellisa jogi tanácsot kért a “válságkezelő” intézkedések közé tartozó ügylet megkötése előtt, amely elmondása szerint teljesen legális. “A termésből csak az egyesület tagjai fognak részesülni, és nem csak cannabist (termesztenek) majd.” A vetésforgó rendszerben a tíz futballpályányi területen gabonát és cukorrépát is ültetnek.

A sok szempontból homályos spanyol cannabistörvény alapján a saját felhasználásra való termesztés nem illegális. Az egyre szaporodó spanyolországi cannabisklubok szerint mivel magánszemélyek számára engedélyezett a növény termesztése és birtoklása, nincs jogi akadálya, hogy a könnyűdrog-fogyasztók egyesületekbe tömörüljenek, és ezek keretein belül közös ültetvényeket létesítsenek.

“A cannabishasználat bevett és egyre elfogadottabb szokás társadalmunkban – érvelt Martin Barriuso, a baszk cannabiszövetség tagja – Ahelyett, hogy hátat fordítanánk a valóságnak, úgy gondoljuk, hogy célra vezetőbb utat találni a szabályozásnak, támogatva a felelős fogyasztást, és megnehezítve a fiatalkorúak számára, hogy hozzájussanak. Egyesületeink adót fizetnek, munkahelyeket teremtenek, és megakadályozzák, hogy az emberek a feketepiachoz forduljanak”.

A polgármester optimizmusa ellenére azonban a Barcelonától 140 kilométerre található településen vannak olyanok, akik ellenzik a lépést. Egy tanár szerint az “nevetség tárgyává” teszi Katalóniát, míg egy idős hölgy attól fél, hogy “unokáit romlásba taszítja” a nem szokványos válságkezelő terv.

Mások azonban lehetőségként tekintenek a cannabistermesztésre. “Katonakorom óta nem szívtam, de szívesen dolgoznék egy ültetvényen, mivel két éve nincs munkám” – mondta egy helyi mezőgazdasági munkás.

Pellisa szerint öt-hat hasonló válságkezelő projekt kidolgozása folyik a faluban. Csütörtökön egy másik, 7 ezer tagot számláló cannabisklubbal tárgyalnak majd egy újabb ültetvény létesítéséről, magokat termesztenének a spanyol marihuánaboltok számára, és egy alternatív rákgyógyító klinika létrehozása is a tervek között szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik