Nagyvilág

Kitiltanák a külföldi rendszámot Romániából

Romániában csak legfeljebb 90 napig használhatna román állampolgár külföldi rendszámú autót – több tízezren bolgár rendszámmal igyekeznek elkerülni a magas regisztrációs adót.

Román állampolgárok nem közlekedhetnek a jövőben külföldi rendszámú autókkal a romániai utakon a román kormány döntése szerint – írja az erdélyi Krónika. Ha a rendeletet a parlament is megszavazza, akkor azokkal a külföldi rendszámú járművekkel, amelyeket román állampolgárok más országokban helyeztek forgalomba, csak az adásvételi szerződés megkötését követő 90 napig lehet majd közlekedni Romániában.

Ezt követően ezeket az autókat már csak akkor lehet ismét használni, ha tulajdonosaik Romániában forgalomba helyezték az adott járműveket. Az előírás nem vonatkozik külföldi állampolgárokra. Lucian Diniţă, a közlekedésrendészet országos parancsnoka szerint a rendelkezésre azért van szükség, mert nagyon sokan használnak külföldi rendszámú autót azért, hogy elkerüljék a magas romániai regisztrációs adó kifizetését, és így megkárosítják az államkasszát.

Becslései szerint Romániában mintegy 45 ezer külföldi rendszámú autó van napi használatban, ebből közel 20 ezer bolgár rendszámú. Magyarországon már tavaly szeptemberben bevezettek hasonló rendelkezéseket, márciustól pedig a rendőrség és az adóhatóság folyamatos ellenőrzést végez az ilyen járművek kiszűrésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik