Nagyvilág

Tízezreket veszélyeztet a vulkánkitörés

Fokozott vulkáni tevékenységet mutat a mexikói főváros közelében lévő Popocatepetl tűzhányó, s emiatt a hatóságok bezárták a környékbeli települések iskoláit, megemelték a riasztási szintet, hogy felkészüljenek a lakosság evakuálására.

A vulkán péntek óta izzó kődarabokat, illetve hatalmas gőz- és hamuoszlopot lövell ki magából. A mexikói katasztrófavédelmi központ helyi idő szerint kedden közölte, hogy egyre nő a tűzhányó lávakúpja, amiből arra lehet következtetni, hogy magma tör fel a vulkáncsatornában.

A tűzhányó környéki öt település iskoláiban szünetel az oktatás. A hatóságok arra kérték a helybélieket és a turistákat, hogy elővigyázatosságból maradjanak legalább 12 kilométeres távolságra a vulkánhegytől. Az 5450 méter magas Popocatepetl Mexikó legismertebb vulkánja. Mexikóvárostól 65 kilométerre délkeletre található.

A tűzhányó 1994 óta rendszertelen időközönként, több alkalommal tört ki. 2000 decemberében történt egy erőteljes kitörés, akkoriban 50 ezer embert telepítettek ki a Popocatepetl környékéről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik