Nagyvilág

Elfogták a magyar turisták gyilkosait Etiópiában

Egy kubai hírügynökség beszámolója szerint a támadók valószínűleg az al-Kaidához tartoznak. Itthon egyelőre nem erősítették meg a kézre kerítésükről szóló sajtóhírt.

Elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai – köztük két magyar – turisták támadóit – írta a Prensa Latina kubai hírügynökség az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének a közleményére hivatkozva, amelyet először az Etiópiai Hírügynökség (ENA) jelentetett meg.

Egyelőre gyűjtik az adatokat, így sem a Külügyminisztérium, sem a Terrorelhárítási Központ szakemberei nem tudják megerősíteni a sajtóhírt – közölte a Miniszterelnök sajtóstábjának vezetője. Havasi Bertalan hozzátette: amint lesz új információ az ügyben, azt megosztják a nyilvánossággal.

8 gyanúsított

Az etióp kormány bejelentette, hogy letartóztatott 8 személyt, akiket a gyilkossággal vádolják. A hivatalos közleményben nem árultak el további információkat a letartóztatottakról. Az etióp kormány őket vádolja a januári turistamerénylet elkövetésével, amelyben megtámadták a 27 tagú európai turistacsoportot, és két német, két magyar és egy osztrák turistát öltek meg az afarok lakta területen, valamint elraboltak további két külföldit, egy brit és egy belga turistát.

A támadók valószínűleg kapcsolatban állhattak az al-Kaida terrorcsoporttal, amely – hírszerzési információk szerint – “további, szervezett támadásokra készül” az országban. Információk szerint a terrorszervezet aktívan dolgozik új tagok és támogatók beszervezésén Kelet-Afrikában. Az etióp rendőrség nem volt hajlandó további részleteket elárulni a letartóztatottak tartózkodási helyéről, személyazonosságáról és állampolgárságáról azzal érvelve, hogy “még tart a nyomozás”, csupán annyit közöltek, hogy a támadók részt vettek a terrorszervezet kiképzéseiben, valamint a tagtoborzásban is segédkeztek.

Terrorkapcsolat

“A terrorista sejtek Etiópiában szoros kapcsolatban állnak a szomáliai iszlamista csoporttal, az al-Shabab szélsőséges iszlám szervezettel, valamint más, Kenyában, Szudánban, a Fülöp-szigeteken, Szaúd-Arábiában, valamint Dél-Afrikában tevékenykedő szélsőséges csoportokkal” – áll a rendőrségi közleményben, amelyet a kubai hírügynökség tett közzé.

A turistacsoportot január 16-ról 17-re virradó éjszaka történt támadás következtében a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos vesztette életét. A magyar halottakat múlt a héten szállították haza. A túlélők egy sajtótájékoztatón számoltak be szörnyű élményeikről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik