Nagyvilág

Leszakadt testrészekkel pózoló amerikai katonák

Halott afgán öngyilkos merénylőkkel fényképezkedő amerikai katonákról közölt fotókat a Los Angeles Times. Zavargások várhatóak.

Az amerikai napilap információi szerint az Afganisztánban szolgáló egyenruhásokról készült fotók 2010-ből származnak. A Pentagon közölte, hogy vizsgálatot indít az ügyben. “Ezek a képek semmilyen formában nem tükrözik az amerikai katonák többségének értékrendjét és professzionalizmusát” – szögezte le Leon Panetta védelmi miniszter, elítélve a fényképen látható személyek viselkedését.

A Los Angeles Times a képeket egy névtelenséget kérő amerikai katonától kapta meg, aki úgy nyilatkozott, hogy a fotók a “vezetés és a fegyelem romlásáról” tanúskodnak, ami veszélyeztetheti a katonák biztonságát.

Megfigyelők újabb afganisztáni zavargásoktól tartanak a most előkerült felvételek miatt. Az év eleje óta ez már a negyedik olyan botrány, amely az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonák “embertelen” viselkedése miatt pattan ki. Legutóbb, március közepén egy amerikai katona 17 afgán civillel végzett, ami országos tiltakozást váltott ki. Februárban koránokat égettek az egyik amerikai támaszponton, míg januárban egy olyan videó került elő, amelyen amerikai katonák láthatók amint halott tálib harcosokra vizelnek.

A Los Angeles Times írásában megjegyezte: az amerikai hadsereg arra kérte a lapot, hogy ne jelentesse meg a hozzá eljuttatott fényképeket, a szerkesztőség azonban alapos mérlegelést követően úgy döntött, a kézhez kapott 18 képből egy kisebb válogatást – az afgán misszióról való pártatlan és független tájékoztatás érdekében – közzétesz.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője “elítélendő” tettnek nevezte a szóban forgó katonák viselkedését, és mint mondta, felelősségre kell vonni őket. Carney megjegyezte: nem tudja, hogy Barack Obama amerikai elnök látta-e már a fotókat.

John Allen tábornok, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnoka és Ryan Cocker, a kabuli amerikai képviselet vezetője szerdai nyilatkozatában elítélte az esetet. Allen közleményében hangsúlyozta: “a lefényképezett személyek tette nem az ISAF vagy az amerikai hadsereg politikáját képviseli”. Az ISAF előírásai szerint az ellenség földi maradványaival “annyira emberhez méltóan kell bánni, amennyire csak lehetséges” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik