Nagyvilág

Halál várhat az ámokfutó katonára

Kivégzés várhat az Afganisztánban 17 civilt megölő amerikai katonára az amerikai védelmi miniszter szerint. Ha a szakértők beszámíthatónak találják és elítélik, Robert Bales valószínűleg a halálsoron köt ki.

Méreginjekció általi halál várhat Robert Bales őrmesterre, ha beszámítható volt a gyilkosságok elkövetésekor. Ez esetben az amerikai katonai ügyészség fog eljárni, visszautasítva Afganisztán azon követelését, hogy nyilvános tárgyaláson ítéljék el a férfit. Afganisztánban több tüntetést is tartottak az esett miatt, a tálibok bosszúról beszélnek. Az amerikai védelmi miniszter, Leon Panetta azonban elmondta, ha bűnösnek találják, kivégezés vár hazájában a férfira. Vietnam óta ez a legsúlyosabb mészárlás, amit civilek ellen követett el amerikai katona.

2009-ben egy fiatalon drogozó, majd egy autóbalesetben agykárosodást szenvedő amerikai katona agyonlőtt egy magyar férfit, mivel terroristának képzelte. Az eset előtt társai és közvetlen felettese többször jelezte az illetékeseknek, hogy a férfival nincs minden rendben, de semmit sem tettek az ügyben. A férfit paranoiás tudathasadással diagnosztizálták, így végül nem ítélték el.

Robert Bales ügyvédje is koponyasérülésre hivatkozik, valamint egyes beszámolók szerint alkoholos befolyásoltság alatt állhatott a gyilkosságok elkövetése alatt. Beszámíthatóságáról azonban valószínűleg hosszú vizsgálatok után fognak csak dönteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik