Nagyvilág

Ámokfutó amerikai katona mészárolt Afganisztánban

Egy amerikai katona afganisztáni civileket mészárolt le. Az Egyesült Államok megtorlástól tart.

A Fehér Ház vasárnap aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy jelentések szerint egy amerikai katona afgán civileket lőtt le Dél-Afganisztánban, aminek következtében megtorlások sorozatától lehet tartani, s valószínűleg tovább romlik a két ország amúgy is feszült viszonya. Hírügynökségek korábban az afgán védelmi minisztériumra hivatkozva azt közölték, hogy külföldi katonák egy csoportja ölt meg afgán civileket.

Amerikai hivatalos források szerint az elkövetőt, a hadsereg egy törzsőrmesterét, aki feltehetően egyedül cselekedett, Kandahárban tartják őrizetben. Az itteni bázison sebesülteket is ápolnak. Egyes afgán közlések szerint a mészárlásnak 16 halálos áldozata volt, köztük 9 gyerek és 3 nő. A katona, kinek nevét nem hozták nyilvánosságra, állítólag a mészárlás után visszatért a támaszpontjára és feladta magát.

A vasárnapi lövöldözés rendkívül kényes időpontban történt, akkor, amikor már-már szűnni látszottak azok a zavargások és erőszakcselekmények, amelyek az után robbantak ki, hogy februárban a bagrami bázis szemétégetőjébe került a Korán több példánya és más muszlim vallási irodalom. Az eset miatt Obama elnök bocsánatot kért afgán kollégájától és a közép-ázsiai ország lakosságától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik