Nagyvilág

Magyarellenessé enyhítenék a szlovák törvényt

A szlovák kormány enyhítene a szlovák állampolgársági törvényen, úgy, hogy az már csak a magyarokat büntesse.

Erről a szlovák kormányfő beszélt az új kulturális miniszter, Marek Madaric hétfői hivatali beiktatásakor. Robert Fico kijelentette: szeretnének enyhíteni az állampolgársági törvényen, mégpedig úgy, hogy ne büntessék azon szlovák állampolgárokat állampolgárságuk elvesztésével, akik más ország állampolgárságáért folyamodnak. Fico azonban hangsúlyozta, hogy Magyarország viszonylatában továbbra is érvényben kell maradnia a törvénynek, ugyanis ott továbbra is érvényben van a törvény, amire a jelenleg hatályos jogszabállyal reagáltak – írta a parameter.sk.

A szlovák állampolgársági törvény szerint, aki idegen állampolgárságért folyamodik, automatikusan elveszti szlovák állampolgárságát. A magyar honosítási törvényre 2010-ben válaszul meghozott szlovák állampolgársági törvény értelmében eddig több mint 200, zömében cseh állampolgárságért folyamodó szlovák vesztette el állampolgárságát. A szlovákiai magyarok közül pedig nyolcan – emlékeztetett a parameter.

Robert Fico ismét hangsúlyozta, hogy a kisebbségek terén érvényben marad az eddigi “status quo”. “És bár némely községekben a magyar nyelvű helységnévtáblák használatát illetően változásokra kerülhetne sor, nem tesszük ezt meg” – jegyezte meg annak kapcsán, hogy a népszámlálás eredményei alapján csökkent némely községekben a kisebbségek aránya a lakosságon belül. A vonatkozó hatályos jogszabály szerint azokon a településeken használhatóak a kisebbségi nyelvű helységnévtáblák, ahol a kisebbségek aránya eléri a 20 százalékot – írta a parameter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik