Nagyvilág

Nagyot bakizott a szlovák elnök

Nem tudta kimondani az ENSZ nevét a szlovák köztársasági elnök.

Ivan Gašparovičnak egy sajtótájékoztatón tekeredett össze a nyelve, az ENSZ nevét többszöri botlás után tudta csak kiejteni helyesen – írja a parameter.sk.

A köztársasági elnök először – tükörfordításban – Egyesült Daganatok Szervezetét (Orgánizácia spojených nádorov) említett, majd többszöri korrekció után jutott el a helyes megfejtésig. Pedig csak azt akarta kijelenteni, örvend annak, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezeténél, ahol fontos dolgokról döntenek, mindig megtalálják a közös nevezőt.

Ivan Gasparovic egyébként is nyelvbotlásairól híres, belőlük egy egész gyűjteményt tudhat magáénak. Egy alkalommal például az előző szlovák kormány miniszterelnökét, Iveta Radicovát az akkor ellenzékben lévő, Robert Fico vezette Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökének nevezte. Egy másik alkalommal XVI. Benedek katolikus egyházfőt Dominik pápának nevezte, 2005 novemberében pedig egyenesen Horvátországot és Szerbiát keverte össze, Stipe Mesic horvát államfő jelenlétében. Alig egy évvel később – a védelmi tárca akkori vezetőjével való egyeztetése során – John Major volt brit kormányfőt hívta Tony Blairnek. A szlovák államfő legendás nyelvbotlásai közül talán a legismertebb az, amikor Gasparovic “libanoni szerződésnek” nevezte az Európai Unió lisszaboni szerződését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik