Nagyvilág

Megenyhül a magyarokkal Fico?

Bizonyos feltételekkel engedné Robert Fico a kettős állampolgárságot. Az alapvető juttatásokat továbbra is kapják a honosítást kérők is.

Az új szlovák miniszterelnök hajlandó változtatni a – magyarokat is nagyban sújtó – állampolgársági törvényen, ám csak abban az esetben ismerné el a kettős állampolgárságot, ha a felvevőnek a másik országban van lakhelye.

Ez azt jelenti, hogy aki igazolni tudja – és akarja –, hogy az adott országban van bejelentett címe, az nem veszíti el szlovák állampolgárságát – írja az Új Szó című szlovákiai magyar lap.

A többség nem jelenti be

Mint azt lapunk korábban megírta, eddig több mint húsz szlovákiai magyar veszítette el állampolgárságát, mert felvette a magyart – igaz, még ennél is többen jártak pórul a német vagy cseh útlevél megszerzése miatt. Többen, köztük egy százéves magyar asszony is pereskedik az ügy miatt. Nem hivatalos információk szerint azonban több ezer olyan új magyar állampolgár van, aki megtartotta a szlovákot is, ám – az előírások ellenére – ezt nem jelentette be a helyi hatóságoknak.

Ha az új kormány előterjeszti, a parlament pedig elfogadja Robert Fico módosítási javaslatát, valószínűleg ez a gyakorlat nem fog megváltozni. Hiszen azoknak, akiknek elsősorban érzelmi szempontból fontos a magyar honosítás, csak újabb procedúra lenne egy magyar lakcím szerzése, bejelentése.

A nyugdíj és az eü-ellátás nincs veszélyben

A szlovákiai juttatásokat egyébként ez a változás nem érintené, mivel a szociális juttatásokat és az egészségügyi ellátást az állampolgárságukat vesztettektől sem vonták meg. Mint az Új Szó összeállításából kiderül, az egészségbiztosítás az ottani munkavégzéshez, vállalkozáshoz és az ezekből következő járulék befizetéséhez kötődik. Aki pedig Szlovákiában fizeti az egészségbiztosítást, a nyugdíját is ott kapja, függetlenül az állampolgárságától. Még az sem kritérium, hogy az állandó lakhely északi szomszédunknál legyen.

A betegbiztosítási járadékokat is mindenki megkapja, aki legalább 270 napig fizette a biztosítást. Ugyanez érvényes a munkanélküli-segélyre is. Állandó lakhelyhez (de szintén nem állampolgársághoz) kötött viszont a gyermek születésekor adott egyszeri hozzájárulás. A gyermeknevelési segélyhez és a családi pótlékhoz viszont átmeneti lakhely igazolása is elégséges.

Egyetlen dologból viszont biztosan ki vannak zárva a szlovák állampolgárságukat vesztők: nem szavazhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik