Nagyvilág

A silány táplálkozás szörnyű hozadéka

Évente nyolcezer gyerek hal meg ötéves kora előtt Tádzsikisztánban, és minden harmadik visszamaradt a növekedésben.

A Világbank és az UNICEF egy friss felmérése szerint a közép-ázsiai országban csaknem nyolcezer gyermek hal meg a silány táplálkozás miatt még mielőtt betöltené ötödik életévét. A gondok már a születés előtt kezdődnek. A várandós anyák táplálkozása elégtelen és egyoldalú, túlnyomórészt kenyeret és burgonyát esznek, tejet, tejterméket, húst, gyümölcsöt és zöldségféléket ritkán fogyasztanak, mert nincs miből, miközben az élelmiszerárak egyre emelkednek.

Ennek következtében nem ritka, hogy a gyermekek már testi és szellemi fogyatékossággal jönnek a világra. Minden harmadik tádzsik gyermek korához képest visszamaradott a növekedésben.

A 7,5 milliós lélekszámú közép-ázsiai országban e téren tovább rosszabbodott a helyzet a Szovjetunió felbomlásával. A múlt század kilencvenes éveiben az életszínvonal meredeken csökkent, 1992 és 1997 között polgárháború dúlt az országban, s mára olyannyira súlyossá vált a helyzet, hogy Tádzsikisztán lakosságának 63 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, napi két dollárnak megfelelő összegből tengődve.

A silány táplálkozást Tádzsikisztánban nem csak a gyermekek és várandós nők sínylik meg, hanem az ország lakosainak a többsége is, azzal együtt is, hogy keresetük nagyobbik részét táplálékra költik. Egy tádzsik közgazdász szerint nem arról van szó, hogy az emberek éheznének, csak szűkös anyagi lehetőségeik gátat szabnak annak, hogy egészséges étrendet biztosítsanak a maguk és gyermekeik számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik