Nagyvilág

Két éve zuhant le a lengyel kormánygép

Lengyelországban és Oroszországban is megemlékeznek a szmolenszki tragédiáról. Az elhunyt kormányfő ikertestvére továbbra is merényletet emleget.

A Tu-154-es különgép 2010. április 10-én sűrű ködben zuhant le a szmolenszki repülőtér közelében. A katasztrófában a gépen utazó mind a 96 személy életét vesztette, köztük a lengyel hadifoglyok és civilek kivégzésének 70. évfordulóján Katinyban (Katyn) szervezett megemlékezésekre hivatalos magas rangú delegáció tagjai: Lech Kaczynski államfő és felesége, katonai és egyházi vezetők, valamint ismert közéleti személyiségek.

Még tart a vizsgálat

A két évvel ezelőtti katasztrófa éles politikai vitákat váltott ki és megosztotta a lengyel társadalmat. A hozzátartozók egy része elhatárolódott a nyilvános gyászolástól.

A hivatalos orosz és lengyel jelentések a kedvezőtlen időjárást és a pilótákat hibáztatták a katasztrófáért, a lengyel számvevőszék pedig több szabálytalanságot állapított meg a kormánygép szmolenszki útjával kapcsolatban, egyebek között a nem üzemképesnek tartott repülőtér használatát.

Vádemelés és exhumálás

A katasztrófát vizsgáló lengyel katonai ügyészség pénteken bejelentette, hogy az eredetileg áprilisban lezárandó vizsgálatot fél évvel meghosszabbítja. Az eddigi eljárás során a kormánygép személyzetének nem megfelelő kijelöléséért és felkészítéséért két vezető beosztású tiszt ellen emelt vádat, és részben felülvizsgálta az orosz patológusok megállapításait. Három áldozatot exhumáltak és kimutatták a dokumentáció hibáit, de nem vonták kétségbe az oroszországi vizsgálat legfontosabb következtetéseit.

Merénylet volt?

Jaroslaw Kaczynski továbbra is azon a véleményen van, hogy ikertestvére merényletben halt meg. Szerinte Lengyelországban és külföldön is vannak, akiknek érdekében állt Lech Kaczynski halála.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik