Nagyvilág

Lengyelek és oroszok is okolhatók az elnöki gép tragédiájáért

A hiányosan kiképzett lengyel pilóták, és a téves adatokat mondó orosz légiirányítók együtt okozták a tavalyi katasztrófát.

A pénteken nyilvánosságra hozott lengyel vizsgálat szerint műszaki probléma nem volt a Lech Kaczynski lengyel elnököt szállító Tu-154-es repülőgéppel, amelyik tavaly áprilisban zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében. A sűrű ködben történt katasztrófát a fedélzeten lévő 96 ember közül senki sem élte túl.

A Jerzy Miller belügyminiszter által vezetett 34 tagú bizottság 328 oldalas zárójelentése szerint lengyel személyzet nem volt megfelelően kiképezve, nem végeztek elegendő számú próbarepülést és szimulátoros gyakorlatot ahhoz, hogy képesek legyenek rendkívüli időjárás körülmények között megfelelően cselekedni. Ezenkívül a személyzet tagjai közötti együttműködés sem volt megfelelő.

A jelentés ugyanakkor az orosz felet is elmarasztalta: az orosz légiirányítók hibás adatokat adtak meg a lengyel pilótáknak a gép helyzetére vonatkozóan, amiért az függőleges és oldalirányban is eltért a helyes pályáról. Ezen felül a Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtér nem volt biztonságos, rosszul volt megvilágítva, és a lámpák egy részét eltakarták a fák.

A bizottságnak, mint erre rámutattak, nem volt feladata felelősök megállapítása és megnevezése, ezért a jelentés nem is tartalmaz ilyet.

A 2010. április 10-én lezuhant gép fedélzetén magas rangú állami, katonai, egyházi vezetők, ismert közéleti személyiségek voltak, akik a Szmolenszk melletti Katynba (Katiny) tartott, ahol ünnepélyes megemlékezést rendeztek volna a lengyel hadifoglyok kivégzésének 70. évfordulóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik