Nagyvilág

Orbán: Schmitt nagy hős

Az alkotmányról, a cigányellenességről és Schmitt Pál lemondásáról is beszélt a világ egyik legjelentősebb napilapjának Orbán Viktor.

Nagyinterjút közölt a Washington Post Orbán Viktor miniszterelnökkel. A Vélemény rovatban megjelent írásban az utóbbi időszak leglényegesebb eseményeire kérdezett rá a szerző, legelőször is Schmitt Pál lemondására. Erre a magyar kormányfő úgy reagált: „Az elnök egy jó barát és nagy hős a magyar sporttörténetben. Ez az ő döntése volt, az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy tiszteletben tartjuk.”

Arra a felvetésre, hogy kétharmaddal kerültek a hatalomra, amely arra is elég volt, hogy teljesen átírják az – egyébként többek közt általa kidolgozott – alkotmányt, Orbán Viktor azt mondta, még ekkora fölénnyel sem lehet mindent megtenni, az alkotmány 1989-es kialakításakor pedig nem volt mindenre lehetőség, hiszen még ott voltak a kommunisták.

A riporter rákérdezett a bírók sokat vitatott nyugdíjazására is, emlékeztetve, hogy az egyetemi tanároknál is kivételt tettek a 62 éves nyugdíjkorhatár alól. A magyar miniszterelnök erre úgy reagált, megfontolják ennek csökkentését.

Arra a felvetésre, hogy a médiatanács és a bírói hivatal élére is régi barátait nevezte ki, Orbán Viktor visszakérdezett, hogy ez miért lenne probléma. Hozzátette: van olyan magas pozíció is, amelyet nem a Fideszhez közel álló emberek töltenek be, itt példaként a Költségvetési Tanácsot említette.

A cigányellenességgel kapcsolatban viszont a kormányfő az Egyesült Államokat is megfeddte, hiszen, mint mondta, ő betiltatta a félkatonai szervezeteket, Amerika viszont kérése ellenére sem kapcsolta le azokat a szervereket, ahonnan ezek a csoportok szélsőséges véleményeiket hangoztatják.

Az interjút a leendő államfőjelölt személyére vonatkozó kérdés zárta. A riporter utalt arra, hogy Orbán Viktor zárt körben azt mondta, olyan elnököt szeretne, aki még nála is jobboldalibb. A miniszterelnök erre úgy válaszolt: „Van valaki, aki még tőlem is jobbra áll? Mindig azzal vádolnak, hogy kegyetlenül jobboldali ember vagyok.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik