Belföld

Kövér: A Marsról nem lehet államfőt hoznunk

Minden eddigi köztársasági elnöknek volt valamilyen politikai kötődése – mond a házelnök a Magyar Hírlapban megjelent interjújában.

Kövér László szerint a köztársasági elnökkel szembeni elvárás az, hogy meg tudja testesíteni a nemzet egységét. Göncz Árpád, akit az SZDSZ ügyvivőjeként jelöltek elnöknek, vagy Szili Katalin, az MSZP házelnöke – aki a szocialisták 2005-ös kiválasztottja volt – az MSZP szerint párttagként is képes volt erre – idézte fel. “Most, a mi jelöltünkkel kapcsolatban persze pártkatonáznak” – fogalmazott.

Nem Schmitt kettőt keresik

Kövér László arról is beszélt, hogy nem ugyanaz a helyzet, mint 2010-ben, Schmitt Pál jelölésekor. Úgy fogalmazott: az akkori politikai helyzet és a mostani merőben különbözik egymástól, nem egy „Schmitt Pál kettőt” kell keresnünk, hanem olyan embert, aki a mostani szituációban a legjobb lenne.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e számítani a Fidesztől többes jelölésre, a házelnök azt mondta: “ahogy a pártelnökünket ismerem, ő nem az a fajta ember, aki ne tudná eldönteni, ki az a személy, akit április 16-án a Fidesz-frakciónak javasolni fog a posztra”.

Áder a rengetegben

Közben az [origo]-nak nyilatkozó fideszes és kormányzati vezetők kilencven és kilencvenöt százalék közé saccolták, hogy Áder János lesz a kormánypártok államfőjelöltje a hétfőn lemondott Schmitt Pál helyett.

A jelölés folyamatára rálátó források szerint a valószínűségi arány akkor egészülhet ki százra, ha Áder családja is beleegyezik a pozícióváltásba. A 2009 óta a Fidesz európai parlamenti képviselőjeként dolgozó egykori házelnök információink szerint ugyanis arra hivatkozva kért gondolkodási időt, hogy a Brüsszelben eltöltött lassan három év alatt családja – felesége és gyerekei – “gyökeret eresztettek” a belga fővárosban, megszerették és nem könnyen adnák fel ottani életüket.

Navracsics nem

Navracsics Tibor pedig a Fehérvár24-nek nyilatkozott arról, hogy – bár neve felvetődött – eddig még senki nem kereste meg azzal, hogy vállalná-e a jelöltséget. Az igazságügyi tárca vezetője úgy fogalmazott: „Miniszter vagyok, jól érzem magam ebben a szerepben.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik