Nagyvilág

Kulturális miniszter lett a világsztár

A szenegáli énekes, Youssou N'Dour hazája elnöke is akart lenni, de jelöltségét elutasították. Végül a nyertest támogatta. Miniszter lett.

Kulturális és idegenforgalmi miniszternek nevezte ki Youssou N’Dour énekest az új szenegáli kormányban Abdoul Mbaye miniszterelnök. Az 59 éves politikust előző nap jelölte kormányfőnek Macky Sall elnök. A kormány csupán 25 tagú, megfelelően annak, amit a március 25-i elnökválasztáson győztes Macky Sall ígért: alig több mint a felére csökkenti a miniszterek számát elődjének, Abdoulaye Wade-nak a mintegy negyvenfős kabinetjéhez képest.

Az énekes, aki indulni akart az elnökválasztáson, de jelöltségét elutasította az alkotmánytanács, a kampányban Sall mögé állt, és bejárta az országot, hogy őrá szavazásra buzdítsa a választókat. Az olyan fontos tárcákat, mint a belügyi, az igazságügyi, a külügyi, a közlekedési és a köznevelési Sall bizalmasai töltik be.

Youssou N’Dour a nyolcvanas évek végén lett világhírű, amikor Peter Gabriel zenekarában énekelt. Az afrikai zenész olyan nyugati sztárokkal dolgozott együtt mint Sting, Bruce Springsteen, Paul Simon vagy Wyclef Jean. Legnagyobb világsikerét a Neneh Cherry-vel készített duettel aratta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik