Nagyvilág

85 évesen újrázna a szenegáli elnök

Harmadszor is megpályázza az államfői tisztséget Szenegál 85 esztendős elnöke.

Abdoulaye Wade hétfőn hivatalosan benyújtotta a jelöltséghez szükséges dokumentumokat az alkotmánybíróságnak, véget vetve ezzel a hónapok óta tartó találgatásoknak arról, hogy vajon indul-e a februári elnökválasztáson.

Az afrikai ország alkotmányát megváltoztatták azután, hogy Wade 2000-ben hivatalba lépett. Ennek értelmében Szenegálban két mandátumot tölthet hivatalban az államfő. Wade azonban azzal érvel, hogy a változtatás nem visszamenőleges hatályú, s amikor őt először megválasztották, még nem volt korlátozás.

Az ellenzék azt ígérte, hogy utcára hívja támogatóit, ha az alkotmánybíróság jóváhagyja Wade jelöltségét. Az elnökjelöltek listáját pénteken hozzák nyilvánosságra.

“Optimisták vagyunk. Jelöltsége teljes mértékben összhangban áll a törvények által előírt feltételekkel” – jelentette ki Souleymane Ndéné Ndiaye miniszterelnök, aki egyben a veterán államfő kampányfőnöke. Hozzátette, hogy az elnök elfogadja az alkotmánybíróság döntését, és felszólította az ellenzéket, hogy hasonlóképpen járjon el.

Ellenzéki csoportok már hétfőn tüntettek, és felszólították az államfőt, hogy álljon félre, ne induljon a választáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik