Kultúra

Világhírű popsztár is indul a szenegáli elnökválasztáson

Az egyik legismertebb afrikai zenész, Youssou N'dour is megpályázza február 26-án Szenegál elnöki posztját.

Az énekes saját tévécsatornáján jelentette be, hogy szembeszáll a harmadik ciklusára készülő jelenlegi államfővel, a 85 éves Abdoulaye Wade-dal, akit már régóta nyíltan kritizál. A 2000 óta hivatalban lévő elnök irányítása alatt Szenegálban nagyot esett az életszínvonal, az államfő pedig alkotmánymódosításokkal igyekezett bebiztosítani hatalmát, aminek hatására súlyos zavargások törtek ki Dakarban. A hazájában is rendkívül népszerű Youssou N’dourt sokan biztatták arra, hogy induljon el a választásokon Wade ellen, ő pedig most azt mondta: „Figyeltem, meghallottam a kérést, és pozitívan reagálok”.

Az 52 éves énekes már november végén bejelentette egy koncertjén, hogy átmenetileg felhagy a zenéléssel, és létrehozza saját politikai mozgalmát. Államfői ambíciói kapcsán most azt nyilatkozta: „Igaz, hogy nem vettem részt felsőfokú oktatásban, de az elnökség egy tisztség, és nem egy állás. Többször bebizonyítottam már a kompetenciámat, az elkötelezettségemet, a hajthatatlanságomat és a hatékonyságomat. A nagyvilág iskolájában képeztem magam, és az utazások során legalább annyit tanul az ember, mint a könyvekből.”

A leginkább Neneh Cherryvel előadott duettje, a 7 Seconds kapcsán ismert, de Peter Gabrieltől Paul Simonon át Bruce Springsteenig rengeteg nemzetközi sztárral munkakapcsolatban álló, és sokak által a világ egyik legjobb énekesének tartott N’dour hosszú ideje aktívan politizál: 1985-ben koncertet szervezett Nelson Mandela szabadon bocsátásáért, és több jótékonysági fesztivál megrendezésében is részt vett. Elnökjelöltségével nem az első egyébként a popsztárok sorában, ugyanis korábban már a Fugeesból ismert Wyclef Jean is meg akarta pályázni Haiti államfői posztját, ő azonban csúfosan belebukott a kísérletbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik