Nagyvilág

Nem kap elnöki kegyelmet Hodorkovszkij

Dmitrij Medvegyev orosz államfő megtehetné, de nem fog megkegyelmezni a börtönben ülő üzletembernek.

A Kreml emberi jogi tanácsa alkotmányjogászok egy csoportját kérte fel arra, hogy vizsgálják meg az elnök kegyelmi jogkörét, és ők arra a következtetésre jutottak, hogy az államfőnek joga van megkegyelmezni egy elítéltnek abban az esetben is, ha utóbbi nem kért kegyelmet tőle – közölte kedden Mihail Fedotov. A tanács vezetője elmondta: “Medvegyev elnöknek azonban más a véleménye a kérdésben”.

Medvegyev 2009-ben kijelentette, hogy csak abban az esetben gondolkodik el a kegyelem megadásán Hodorkovszkijnak, ha ő kéri azt, elismerve a bűnösségét. A Jukosz olajvállalt volt vezetője, valamint a vele együtt elítélt üzlettársa, Platon Lebegyev azonban mind a mai napig nem hajlandó kegyelmet kérni, mert ártatlannak vallják magukat.

Medvegyev, aki májusban adja át hivatalát az elnökválasztáson győztes Vlagyimir Putyinnak, azzal hogy nem ad kegyelmet Hodorkovszkijnak „bebizonyította, hogy függ Putyintól, aki viszont pánikszerűen fél a fiamtól” – jelentette ki Marina Hodorkovszkaja, a volt Yukos-vezető anyja. “Az államfő azzal, hogy nyilvánosan lemond a kegyelmi jogkör gyakorlásáról, amelyet pedig az alkotmány garantál neki, önként korlátozza saját hatalmát” – mondta Jurij Smidt, Hodorkovszij ügyvédje.

A Yukos és volt vezetője elleni büntetőjogi eljárásra sok megfigyelő úgy tekint, hogy az egy leszámolás volt, mert Putyin meg akart szabadulni egy gazdag és befolyásos bírálójától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik