Nagyvilág

Putyin kiengedné ellenfelét a börtönből

Az orosz kormányfő kijelentette: ha elnökké választják, kész megvizsgálni a börtönben ülő egykori Jukosz-vezér, Mihail Hodorkovszkij kegyelmi kérvényét.

Egy élő televíziós fórum után Vlagyimir Putyin újságírókkal közölte, hogy ez akkor történhet meg, ha a Jukosz börtönben lévő volt vezetője megírja kérelmét és elismeri bűnösségét.

“A törvény szerint a szabadságvesztésüket töltő elítélteknek kegyelmi kérvényt kell írniuk, de Hodorkovszkij ez ideig ezt nem tette meg”- mondta az orosz kormányfő, aki az elnökválasztáson szintén induló Mihail Prohorov javaslatára reagált. A milliárdos üzletember szerint Hodorkovszkijt ki kell engedni a börtönből.

Putyin elismerően beszélt vetélytársáról, aki szerinte rendes ember, mecénásnak sem rossz, valóban sok művésznek segít a művészetekben, de aztán a “Madarat tolláról, embert barátjáról” közmondással fejezte ki véleményét, mondván, hogy “nincs abban semmi szörnyű, hogy az egyik oligarcha akarja kiszabadítani a másikat”.

Mihail Hodorkovszkij ügyvédje jelzésértékűnek tartja a két potenciális orosz elnökjelölt véleménynyilvánítását. Vagyim Kljuvgant szerint a probléma nem egy embert érint, hanem társadalmi jelentőségű. Az ügyvéd azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a kegyelmi eljárás nem írja elő kötelezően az elítéltnek, hogy az államfőhöz kell fordulnia. Az alkotmányban semmiféle olyan kitétel nincs, hogy a kegyelem csak meghatározott személyekre vonatkozna, akik az államfőhöz fordulnak és elismerik bűnüket.

Mihail Hodorkovszkij, az olajcég volt vezetőjének letartóztatását 2003. október 25-én rendelte el a moszkvai bíróság. 2005-ben Platon Lebegyevvel, a Menatep cég volt vezetőjével együtt kilenc év börtönre ítélték pénzmosásért, sikkasztásért és csalásért. Később nyolc évre csökkentették az ítéletet.

Ugyanebben az évben Mihail Hodorkovszkijt és Platon Lebegyevet újabb ügyben helyezték vád alá. Oroszország egykori leggazdagabb emberét és üzlettársát több millió tonnányi kőolaj ellopásában és 23,5 milliárd dollár tisztára mosásában találták bűnösnek. 2011. május 24-én a moszkvai városi bíróság 13 évre csökkentette a büntetést, amelybe beleszámították az eddig börtönben eltöltött éveket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik