Nagyvilág

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is kivizsgálja Schmitt Pál ügyét

A Chicago Tribune cikkében csalónak nevezik a magyar államfőt. A lap szerint a NOB is megvizsgálja a plágium-históriát.

“A NOB el fogja kérni az esethez kapcsolódó jelentéseket, tanulmányozni fogja őket, és utána megfontolja, hogy szükség van-e bármilyen intézkedésre” – válaszolta Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője egy pénteki e-mailben a Chicago Tribune újságírójának megkeresésére Schmitt Pál ügyében.

A lapban megjelent publicisztikát a hvg.hu idézte. Az írásban részletesen felidézik az államfő plágiumügyét, és összehasonlítják azt Sandra Baldwin esetével, aki nem egészen tíz éve lemondásra kényszerült az amerikai olimpiai bizottság elnöki tisztségéről, miután kiderült róla, hogy hamis adatokat tüntetett fel tudományos pályájáról az önéletrajzában.

A cikk írója szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vélhetően nem fosztja meg Schmitt Pált NOB-tagságától, ezért neki kellene lemondania arról. Sandra Baldwin helyesen tette, hogy lemondott, mielőtt kirúgták volna – véli a szerző. “Schmitt Pálnak ugyanígy kéne tennie” – írja Philip Hersch, majd hozzáteszi: Schmitt egy olimpiai nagyság, és egy csaló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik