Nagyvilág

Hajtóvadászat a gyerekgyilkos után

Egyperces néma megemlékezést tartanak ma minden francia iskolában a köztársasági elnök rendeletére, aki nemzeti tragédiának minősítette a toulouse-i vérengzést.

Nicolas Sarkozy államfő hangsúlyozta, “nemcsak a zsidó közösség, hanem mindannyiunk gyermekeit ölték meg”. A belügyminiszter antiszemita cselekménynek minősítette a mészárlást és megerősítette a rendőrségi ellenőrzést valamennyi felekezeti oktatási intézmény és vallási emlékhely előtt.

A rendőrség feltételezése szerint ugyanaz az ismeretlen tettes lövöldözött hidegvérrel egy zsidó iskola előtt hétfőn reggel, meggyilkolva négy embert, köztük három kisgyereket Toulouse-ban, mint aki egy héttel korábban ugyanott megölt egy szolgálaton kívüli tiszthelyettest, néhány nappal később pedig a szomszédos Montaubanban három színes bőrű fiatal katonát. A merénylő ellen kétszáz rendőr indított hajtóvadászatot Dél-Franciaországban.

A hétfői támadásban egy 30 éves vallásoktató és két, 3 és 6 éves gyermeke a helyszínen meghalt. Egy 10 éves kislány, az iskolaigazgató gyermeke néhány órával később a kórházban belehalt sérüléseibe. Izraeli diplomáciai források szerint mind a négy áldozat kettős francia-izraeli állampolgár volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik