Nagyvilág

Ezrek emlékeztek a Toulouse-i áldozatokra

Néma felvonulással több ezren emlékeztek meg Párizsban és más francia városokban vasárnap arról a hét emberről, akiket egy iszlamista merénylő lőtt agyon Franciaország délnyugati részén három támadás során.

A 24 éves, algériai származású Mohamed Merah – aki azt állította, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida terrorszervezettel – három zsidó kisgyereket és tanítójukat, valamint három katonát ölt meg Toulouse-ban, illetve a közeli Montauban városában március 11. és 19. között. Csütörtökön 32 órás patthelyzetet követően tűzharcban veszítette életét.

A fajüldözés és antiszemitizmus ellen küzdő francia liga (LICRA), a franciaországi zsidó diákok uniója (UEJF) és a terrorcselekmények francia áldozatainak szövetsége (AFVT) felhívására Párizsban vasárnap délután ezrek emlékeztek néma felvonulással az áldozatokra. A menethez hírességek, közszereplők is csatlakoztak, köztük Jane Birkin brit színésznő, Yannick Noah énekes, továbbá parlamenti képviselők, például Harlem Désir, a francia szocialisták második számú vezetője.

Toulouse-ban a helyi zsidó közösség az elé az iskola elé tervezett megemlékezést, ahol a merénylő végzett a gyermekekkel.

A kelet-franciaországi Strasbourgban háromszáz ember gyűlt össze vasárnap reggel a helyi zsinagóga előtt, ahol hét gyermek hét gyertyát gyújtott az áldozatok emlékére.

Lyonban a helyi polgármesteri hivatal előtt közel kétszázan tartottak megemlékezést, az épület homlokzatára kifeszített egyik transzparens a fajgyűlölet, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet és az iszlám fundamentalizmus elutasítására szólított fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik