Nagyvilág

Külön ünnepelnek a magyar pártok Romániában

Az EMNP-t elmondásuk szerint kitúrta az RMDSZ az összes március 15-i ünnepi helyszínről Nagyváradon.

Külön ünnepséget szervez a két magyar szervezet, az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a romániai Nagyváradon – írja az erdélyi Krónika. Az EMNP helyi szervezete, illetve partiumi elöljárói keddi sajtótájékoztatójukon cáfolták Kiss Sándornak, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet elnökének nyilatkozatát, amely szerint az EMNP-sek azzal a konkrét kéréssel keresték meg őt nemrégiben, hogy a nemzeti ünnepet külön-külön szervezze meg a két párt.

Csomortányi István, az EMNP partiumi szervezési igazgatója, illetve Zatykó Gyula régióelnök ezzel szemben határozottan állítja: az elnök nem mond igazat, hiszen ők többször is azzal a kifejezett kéréssel fordultak hozzá, hogy március idusát idén közösen ünnepelhessék.

Már tavaly is volt nézeteltérés a két párt között az ünnepléssel kapcsolatban, ezért már január 3-án reggel jelentkezett a váradi városházán, hogy március 15-ére, illetve október 6-ára helyet és időpontot engedélyeztessen az EMNP-nek. Érdekes módon azonban hiába sikerült a kérvényt 2-es iktatószámmal regisztráltatni az önkormányzatnál, az engedélyt mégsem kapták meg, azzal az indokkal, hogy az RMDSZ a 84-es számú kérvény alapján már lefoglalta az összes szóba jöhető helyszínt déli 12-től este nyolcig.

A párt ezután az RMDSZ-szel egyeztetett, így végül az önkormányzat engedélyét is megkapták arra, hogy Petőfi Sándor szobránál, illetve Nagysándor József emléktáblájánál eltöltsenek egy kis időt az ünnepen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik