Nagyvilág

RMDSZ: Tőkés felrúgta a magyar összefogást

Tőkés László - az RMDSZ-ből való kilépési nyilatkozatával - felmondta a három éve működő magyar összefogást - állítja a szervezet főtitkára.

“Egy írásos dokumentumot írásban felrúgott” – kommentálta Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára Tőkés László lépését.

Elmondása szerint azáltal, hogy Tőkés formailag is kilépett az RMDSZ-ből, egyértelmű, hogy felrúgta a korábban dokumentumban rögzített magyar összefogást. Kovács Péter nem kommentálta azokat az okokat, amelyre Tőkés László kilépési nyilatkozatában hivatkozott.

Az RMDSZ főtitkára szerint Tőkés kilépési nyilatkozatában semmi újat nem mondott. Ironikusan megjegyezte: kimaradt a nyilatkozatból, hogy az RMDSZ “posztkommunista”, nem képes megújulni és megalkuvó politikát folytat. Mint mondta, nem az RMDSZ-en kell számon kérni a közös fellépést akkor, amikor Tőkés László éppen bejelentette, hogy ennek vége.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő hétfőn kiadott nyilatkozatában jelentette be, hogy 22 éves tagság után kilép az RMDSZ-ből, amelynek alapítója, 1990-től a 2003-ig pedig tiszteletbeli elnöke volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik