Nagyvilág

A GUM-ban tüntet a Szerelem Párt

A Vörös téren lévő luxusáruházat, a GUM-ot választották tiltakozásuk helyszínének a Szerelem pártja aktivistái.

A “prostituált újságírók”, avagy bértollnokok védelmében vetkőztek vasárnap a hivatalosan el nem ismert párt képviselői. Szerintük ugyanis mindenki úgy jut jövedelemhez, ahogy tud, ezért a fizetett cikkek szerzőit sem szabad elítélni. Az öt fiatalember és egy fiatal lány akciója a luxusáruház szökőkútjánál pár percig tartott, a rendőrség gyorsan közbelépett.

Bár egyes beszámolók szerint a fiatalok meztelenül mártóztak meg a szökőkútban, a rendőrség úgy tájékoztatott, hogy fürdőruhát viseltek az ifjú tiltakozók.

A Szerelem párt alapítója, Alekszandr Donszkoj, Arhangelszk volt polgármestere hangsúlyozta, hogy az akciót a Pussy Riot feminista punk csoportnak szentelték, amely februárban a Megváltó Krisztus székesegyház oltáránál általuk punk-imának nevezett fellépésével nagy botrányt váltott ki.

A formáció tagjai, három fiatal nő jogvédők és ellenzéki politikusok tiltakozása ellenére jelenleg is vizsgálati fogságban van. Huliganizmus miatt bűnügyi eljárás folyik ellenük és akár börtönre is ítélheti őket.

A feminista punkok akciója Oroszországban nem csak a jogvédők ellenkezését váltotta ki, hanem a hívőket is megosztotta. Az orosz ortodox egyház vezetése szigorú büntetést akar, míg a hívők és egyházi személyiségek egy része megbocsátásra szólít föl.

A Pussy Riot formáció tagjait januárban is elvitte a rendőrség, miután a Vörös téren, a Vaszilij Blazsennij székesegyház előtt, a cárok által felállított kivégzőhelyen Putyin-ellenes dalt adtak elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik