Nagyvilág

Pandatrágyán növesztett luxustea

A világ legdrágább teáját kezdte el kínálni egy kínai vállalkozó, aki pandatrágyával teszi termékennyé teaföldjét.

A 41 éves férfi tavaly kezdett zöldtea-termesztésbe Szecsuan tartományban, egy pandanevelő központ közelében. A helyszínválasztás nem volt véletlen. An Jansinak ugyanis az az ötlete támadt, hogy pandaürüléket használ a teabokrok trágyázására – írta a China Daily.

A pandák „természetes trágyatermelő gépek”, amik folyamatosan esznek, és ürítenek – magyarázta Jansi. A férfi elmondása szerint a csak bambusszal táplálkozó állatok a növénynek mindössze 30 százalékát emésztik meg, így ürülékükben benne marad a bambuszban lévő tápanyag hetven százaléka, tökéletes organikus trágyát képezve.

A pandatrágyán termesztett teának, amelyet márciusban szüreteltek először, azonban súlyos ára van. Annyira, hogy a China Daily közlése szerint a világ legdrágább teájaként ismerte el a Guiness-rekordok Könyve. A pandaürüléken nőtt teákat három minőségi kategóriában kezdik el árulni, és a legjobb minőségű teát tartalmazó ötven grammos csomagért 770 ezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni. Ebből nagyjából 16 csésze teát lehet lefőzni. Így majdnem ötvenezer forintra jön ki egy csésze pandatea.

A legjobb minőségű teákból származó bevételt a vállalkozó jótékony célokra ajánlja fel – írta a China Daily.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik