Szórakozás

Óriáspandát vadítanak el Kínában

Képes lesz az önálló életre a félig-vadon született óriáspanda.

Önálló élelemszerzést, terület-tudatosságot és önvédelmet tanul a világ első félig-vadon született óriáspandája, amely a szakemberek reményei szerint idővel képes lesz az önálló életre a vadonban.

A tavaly augusztusban világra jött Tao Tao egy éve készül arra, hogy szabadon engedjék a délnyugat-kínai Szecsuan tartománybeli Volong Óriáspanda-védelmi és kutatóközpont panda-kiképzőjében. Az intézményben dolgozó Tang Csun-hsziang szerint az állat már egyáltalán nem eszik az emberek által kínált mesterséges ételekből, jelenleg 25 kilogrammot nyom és kialakította saját territóriumát.

A központ 2003-ban próbálkozott először visszaszoktatással, ám az akkor szabadon engedett Hsziang Hsziang nevű panda négy évvel később elpusztult a területéért, vagy egy nőstényért folytatott harcban – mondta a központ vezetője.

A fogságban született pandák számára nagy kihívást jelent az önvédelem, az élelemszerzés, a biztonságos alvóhelye megtalálása és a territórium-tudatosság, mindezek létfontosságúak a vadonban való életben maradáshoz – tette hozzá. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a kölykök kiképzését rögtön a születésük után meg kell kezdeni, vagy a nőstényeknek már eleve egy félig-vadon környezetben, emberi beavatkozás nélkül kell a kicsinyeiket világra hozniuk.

A 2010 júliusában indított második program során ezért négy vemhes pandát költöztettek egy félig-vadon környezetbe, ahol az anyaállatok 3-4 éves korukig élnek együtt a kicsinyeikkel. A nőstények így megtanulják maguk nevelni a kölykeiket, de szükség esetén óriáspandának öltözött munkatársak segítik majd őket a szülői feladatok ellátásában.

A szakemberek ezen kívül a pandák természetes ellenségeinek szag-, illetve hangmintáival fogják fejleszteni az állatok éberségét. A hathónapos Tao Tao és anyja idén februárban költöztek egy nagyobb területre, ahol a fiatal panda további élelemszerzési és önvédelmi ismereteket tanul, hogy még nagyobb terepre kerülhessen. “Ha mindhárom szinten jól teljesít, akkor szabadon engedjük” – mondta a vezető.

A szexuálisan passzív óriáspandák a világ legnagyobb végveszélyben lévő állatai közé tartoznak. Mintegy 1600 példány él belőlük szabadon Kína erdőségeiben. További 300 panda fogságban él világszerte, elsősorban Kínában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik