Nagyvilág

Megtréfálta II. Erzsébetet a brit parlament liftje

Nem várt utazással lepte meg kedden a brit uralkodót és férjét a londoni parlament megbokrosodott felvonója.

A 86 esztendős II. Erzsébet királynő, aki 1952. február 6-a – édesapja, VI. György király halálának napja – óta áll uralkodóként a monarchia élén, trónra lépésének 60. évfordulós, vagyis gyémántjubileumi rendezvénysorozata egyik kiemelkedő mozzanataként beszédet tartott az alsóház és a Lordok Háza tagjai, valamint a kormány és a brit közélet vezető személyiségei előtt a brit parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban.

A beszédet a parlament főépületében fogadás követte az uralkodói házaspár tiszteletére, majd a királynő és 91 esztendős férje, Fülöp edinburghi herceg lifttel próbált volna alászállni a földszintre, ahol járművük várta őket.

A BBC parlamenti forrásokat idéző beszámolója szerint azonban a lift mindenki nagy meglepetésére nem lefelé, hanem felfelé indult, egy emelettel feljebb megállt és kinyílt az ajtaja. A felvonóra ott várakozó egyik felsőházi képviselő nem kis meglepetéssel nyugtázta, hogy kikkel került hirtelenjében szembe.

Az ajtó ezután bezárult és a lift elindult – de ismét felfelé, és ezúttal a harmadik emeleten, a parlamenti levéltár szintjén kötött ki. A királyi pár liftje rövid várakozás után megindult lefelé, ám csak addig az emeletig jutott vissza, ahonnan eredetileg elindult. Mindezek után – negyedik kísérletre – a felvonó végre hajlandó volt a brit uralkodót és férjét a földszintig szállítani, ahol a királynő és az agg herceg végre kiszállhatott.

A Lordok Háza és a Buckingham-palota a BBC kérdésére kedd estig nem volt hajlandó kommentálni az incidenst.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik