Kultúra

Gyémántkiállítással ünneplik II. Erzsébet uralkodói jubileumát

60 éve lépett trónra II. Erzsébet brit királynő. A gyémántjubileum alkalmából a Buckingham-palota hagyományos nyári kiállítását az uralkodói gyémántoknak szentelik.

A tárlaton elsősorban a hamarosan 86. születésnapját ünneplő II. Erzsébet hat évtizedes uralkodásához kötődő ékszereket mutatják majd be. Az udvar tájékoztatása szerint láthatók lesznek például azok a gyémántok, amelyeket az akkor 27 esztendős uralkodó koronázási szertartásán viselt 1952-ben, és kiállítják a híres Williamson-brosst is, amelynek közepén egy rendkívül ritka, nászajándékba kapott 23,6 karátos rózsaszín gyémánt csillog. A kiállításon ugyanakkor nemcsak a II. Erzsébet nevéhez kapcsolódó gyémántokat tárják a nagyközönség elé, hanem a brit monarchia elmúlt kétszáz évéből származó más ékszereket, így például Viktória királynő mindössze 9 centiméter átmérőjű kiskoronáját is, amelyet apró mérete ellenére 1200 gyémánt ékesít.

A Daily Mail megpróbálta megtudni, hogy mekkora értéket képviselnek a kiállítandó királyi ékszerek. A lap megkeresésére a brit uralkodóház patinás képzőművészeti gyűjteményét kezelő Royal Collection vezetője, Jonathan Marsden csak annyit mondott: “Abszolút felesleges és lehetetlen vállalkozás lenne ezt felbecsülni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik