Nagyvilág

Börtönben a korrupt miniszter

A volt spanyol környezetvédelmi miniszter egy újságírónak adott félmillió eurót közpénzekből, hogy egy lapban dicsérje.

Korrupciós bűncselekmények elkövetése miatt hat év börtönbüntetésre ítélte kedden egy bíróság Jaume Matas volt spanyol környezetvédelmi minisztert. Az 57 éves néppárti politikus kétszer (1996-1999 és 2003-2007 között) töltötte be a miniszterelnöki tisztséget Spanyolország egyik autonóm tartományában, a Baleár-szigeteken; emellett José María Aznar kormányában 2000 és 2003 között környezetvédelmi miniszter volt.

Matast azzal vádolták, hogy a Baleár-szigetek kormányának elnökeként közpénzekből fizetett ki félmillió eurót egy újságírónak, Antonio Alemanynak. Utóbbi írta a kormányfő beszédeit, és egyidejűleg az El Mundo című napilap hasábjain “fényezte” megbízóját.

A Palma de Mallorca-i bíróság csalás, hivatalos dokumentumok meghamisítása, hivatali hatalommal való visszaélés, hűtlen kezelés, valamint befolyással való üzérkedés vádjában találta bűnösnek a politikust, akit fél évre eltiltottak a közügyek gyakorlásától, valamint megfosztotta az összes kiváltságtól, amelyet a Baleár-szigetek volt miniszterelnökeként élvezhetett volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik