Nagyvilág

Újabb korrupciós botrány tépázza a kínai csúcsvonatokat

A piaci ár sokszorosából szerelték fel Kínában a nagysebességű vonatok egyik típusát, egy csak látszólag nyílt eljárás után.

A botrány a Sanghaj-Nanking és a Peking-Tiencsing közt üzemben lévő CRH2 típusú vonatokat érinti – közölte a Century Weekly. A kínai magazin egy több mint háromezer egységet tartalmazó beszerzési listát is közzé tett, amelyből kiderül: csak a mellékhelységek kialakítására 12 millió forintnak megfelelő összeget költöttek el.

A mosdókagylóért több mint 72 ezer jüant (2,5 millió forint), a színes márvánnyal kirakott tükörért mintegy 13 ezer jüant (450 ezer forint) fizettek, de még a papírtartó is 1 200 jüant (42 ezer forint) tett ki. A kocsikban lévő székek – a jelentés szerint – darabonként 22-30 ezer jüanba (770 000-egymillió forint), a 15 colos LCD-képernyők 10 ezer jüanba (350 ezer forint) kerültek.

Az esetről hírt adó Beijing Times (Jinghua Shibao) „felháborítónak” és „teljesen szokatlannak” nevezte a kifizetett összegeket, még akkor is, ha „érthető, hogy a tűz- és földrengésálló járműveknek a normál vonatokénál többe kerül a felszerelése”. A napilap hozzátette: a közbeszerzést ugyan nyíltnak hirdették meg, annak nyíltsága csupán látszat volt.

A vasúti minisztérium tavaly már több alkalommal közfelháborodást okozott. Februárban például korrupciós vádakkal őrizetbe vették Liu Csi-csun (Liu Zhijun) korábbi vasúti minisztert és Csang Su-kangot (Zhang Shugang), a minisztérium főmérnökhelyettesét. A kínai sajtó szerint az egykori miniszter terminusa alatt egymilliárd jüan (35 milliárd forint) kenőpénzt fogadott el, Csangnak pedig 2,8 milliárd dolláros bankszámlája van Amerikában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik