Belföld

Sólyom: Korrupcióban fuldoklik az ország

Ángyán József, a vidékfejlesztési koncepcióval megbízott exállamtitkár ”maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák és zöldbárók kisbirtokellenes koalícióját" jelölte meg minapi lemondása okaként. Egyszóval: a korrupciót. De mit is takar valójában a kifejezés? Közéleti dumagyűjtemény.

Olyan mértékű most Magyarországon a korrupció, hogy miniszterek is megvesztegethetőek. Lengyel László közgazdász (Heves Megyei Hírlap, 1993. október 30-31.)

 

Nem szabad elfogadni, hogy a korrupciót a piacgazdaság hozta ránk. A korrupciót rendszerré a hiánygazdaság tette. Bod Péter Ákos közgazdász (Magyar Nemzet, 1997. május 24.)

 

A korrupció az, amiből téged kihagynak. Hofi Géza humorista (Népszava, 1998. január 2.)

 

A magasan burjánzó korrupciót kell megszüntetni, mert nem a kisember lop, hanem az, aki helyzetben van. Thürmer Gyula munkáspárti politikus (Színes Hírnök, 1998. április 4.)


Fotó: MTI / Soós Lajos

Orbán Viktornak nincs más dolga, mint hogy agyagba döngölje az inflációt, a bűnözést, a korrupciót és a munkanélküliséget. Bekes József újságíró (Somogyi Krónika, 1998. május 28.)


Egyetlen szervezet mentes teljes mértékben a korrupciótól: a maffia. Kránitz Mariann kriminológus (Magyar Nemzet, 1999. március 30.)

 

Korrupcióval szinte mindenütt találkozhatunk, ahol valamilyen hatósági engedély vagy jogosultság van jelen. Sárközi Ferenc Baranya megyei rendőrfőkapitány (Új Dunántúli Napló, 2000. szeptember 27.)


Nekem jogi szempontból az a korrupció, ami bizonyított, ami miatt vádat lehet emelni, és amely cselekményt a bíróság jogerősen elítélte. Polt Péter legfőbb ügyész (Napló, 2000. október 2.)

 

Az általában vett korrupció az, amikor valaki valamilyen ellenszolgáltatásért valamilyen különös előnyt biztosít. A balkáni változat az, amikor olyan dologért kell fizetni, amely teljesen természetes módon járna az illetőnek. Zsigmond Attila MDF-politikus (Nógrád Megyei Hírlap, 2000. november 24.)

 

Minél kisebb az állami befolyás, annál kevesebb teret kap a korrupció. Békesi László közgazdász (Magyar Hírlap, 2000. november 25.)


A korrupcióval szembeni tehetetlenséget elnevezték demokráciának. Podmaniczky Szilárd író (Délmagyarország, 2001. január 5.)

 

A korrupciónak nincs veszélytelen formája. Dávid Ibolya MDF-politikus (Heves Megyei Hírlap, 2001. március 13.)


A privatizációnál csak egy nagyobb esély van a korrupcióra, ha állami tulajdonban marad a vagyon. Medgyessy Péter bankár (Magyar Nemzet, 2001. május 16.)


Fotó: Neményi Márton

Két alapkövetelménynek kell megfelelni ahhoz, hogy a korrupciónak ne legyen élettere. Az egyik az elszámoltathatóság, a másik az átláthatóság biztosítása. Kovács Árpád, az Állam Számvevőszék elnöke (Magyar Nemzet, 2001. május 25.)

 

Máshol is van korrupció, de mi legalább bevalljuk. Gergényi Péter országos rendőrfőkapitány (Vasárnap Reggel, 2003. november 30.)

 

Nálunk még a korrupció sem működik. Lengyel László közgazdász (Hetek, 2004. április 2.)

 

A korrupció fő oka a politikai elit. A kisemberek csak tanulnak tőlük. Tribolt Lajos újságíró (Fejér Megyei Hírlap, 2008. szeptember 27.)

 

Az elmúlt húsz év nálunk a gazdaság és a politika vadházasságáról szólt, amit sokan tapintatlanul korrupciónak neveznek. Ágh Attila politológus (Népszava, 2009. szeptember 15.)

 

A korrupció csak ott virágzik teljes pompájában, ahol a becsületes embert elhallgattatják a hatalmasok. Kertész Ákos író (Népszava, 2009. november 5.)

 

Korrupcióban fuldoklik ma az ország. Sólyom László köztársasági elnök (Népszabadság, 2010. január 2.)


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A magyar demokrácia betegsége, hogy a politikát átszövő korrupció fokozatosan kiküszöbölte a jó választás lehetőségét. Bozóki András szociológus (Magyar Narancs, 2010. március 4.)

 

A politikai korrupciót nem lehet kiirtani, de minimalizálni kell az átláthatóság növelésével. Schiffer András LMP-politikus (Magyar Narancs, 2010. április 8.)

 

Ahol nagy pénzek forognak, ott mindig belengi a korrupció-gyanú a közéletet. Regőczi Miklós, a BKV volt vezérigazgató-helyettese (Fejér Megyei Hírlap, 2010. július 3.)

 

Ahol a közbeszéd korrupciót emleget, ott voltaképp a politika és a pénz összefonódásáról van szó. Márton László író (Népszava, 2010. augusztus 14.)

 

Mára a korrupciós szolgáltatás önálló gazdasági ággá nőtte ki magát. Jávor István szociológus (Magyar Narancs, 2011. június 16.)

 

Európa egyik legigazságtalanabb országában nagyobbat farag a demokrácián a korrupció. Rauschenberger Péter LMP-politikus (Magyar Narancs, 2012. február 23.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik