Nagyvilág

Milliárdos a szegények betegsége ellen

Bill Gates és neje 220 millió dollárt ad a gümőkór elleni vakcinák kutatására. A TBC-t a szegények betegségének nevezik.

A csaknem 50 milliárd forintnak megfelelő összeget öt évre adta az Aeras biotechnológiai társaságnak a Bill és Melinda Gates Alapítvány azért, hogy segítsen felszámolni a TBC-t a világon. A cég elnök-vezérigazgatója azt mondta, a világ egyik leggyilkosabb betegsége elleni harchoz nagy lökést adhat a pénz, felgyorsulhat a hatékony vakcinák létrehozása.

A tudósok előtt óriási feladatok állnak, a fertőző betegség világszerte veszélyt jelent – mondta Jim Connolly, hozzátéve hogy a szükséges kutatási támogatás híján soha nem lesznek képesek kiirtani a globális közegészségre veszélyt jelentő betegséget.

Szakemberek becslései szerint az elkövetkező öt évben világszerte több mint egymilliárd dollár kellene ahhoz, hogy fenntartsák a tuberkulózis elleni küzdelmet. A kutatók dolgát nehezíti, hogy térségenként a betegség eltérő formáival találkoznak, így eltérő válaszokkal kell szolgálniuk.

A TBC világszerte 1,4 millió ember haláláért felelős évente az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint és közvetve 12 milliárd dollárnyi veszteséget okoz a világgazdaságnak. Ennek feléért Kína és India a “felelős”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik