Nagyvilág

Anyósa bújtatta 20 évig a maffiavezért

Tizennyolc rokonát tartóztatták le a dél-olasz 'ndrangheta bűnszervezet körözött vezérének, akit húsz éven át élettársa, anyósa és nagynénjei bújtattak.

A dél-olasz Reggio Calabriában nem számít újdonságnak a helyi maffia, a ‘ndrangheta tagjainak csoportos letartóztatása. Nem fordul elő gyakran azonban, hogy ennyi nőt tartóztassanak le egyszerre a szervezett bűnözésben való részvétel vádjával. A Reggio Calabriában börtönbe kísért tizennyolc személyből hat volt a nő: mindannyian az 1993 óta körözött Domenico Condello közeli rokonai.

A rendőrség szerint az 56 éves Condello élettársa, anyósa, unokanővérei és nagynénjei segítettek a ‘ndrangheta utolsó még bujkáló vezérének a szökésben. Az Olaszország harminc legveszélyesebb bűnözője között szereplő Condello anyósa a klán fegyvereit rejtegette lakásában, és ő biztosította a szervezet számára a gépkocsikat is. Condello élettársa a’ndrangheta tulajdonában levő üdülőfalut és diszkót irányította. Condello rokonai anyagi és logisztikai segítséget nyújtottak a bujkáló maffiafőnöknek. Vele és egymás között mobiltelefonon tartották a kapcsolatot konyhai kifejezéseket használva a bűncselekmények és utasítások körülírására.

A körözött Condellót többszörös életfogytiglanra ítélték a n’drangheta klánjai között a nyolcvanas-kilencvenes években zajlott gyilkosságokért, melyekben közel ezren haltak meg. Az olasz hatóságok Domenico Condellót tartják a ‘ndrangheta utolsó “keresztapjának”: a 2008-ban tizenegy év bujkálás után elfogott unokatestvérének a helyét vette át, akit szintén felesége rejtegetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik